Κεντρικά συστήματα κεραιών

Κεντρικά συστήματα κεραιών

Οδηγίες για το σωστό έλεγχο κεντρικής ή ατομικής εγκατάστασης κεραίας λήψεως επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος
Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα στη διαδικασία λήψης επίγειου ψηφιακού σήματος είναι το σύστημα της κεραίας το οποίο αποτελείται από τη κεραία λήψης, τις γραμμές μεταφοράς ,τις βαθμίδες μίξης και ενίσχυσης, και τέλος τους τερματικούς διανομείς(πρίζες).
Διευκρινίζεται ότι ένα σωστό σύστημα λήψεως αποδίδει το ίδιο καλά στο αναλογικό αλλά και στο ψηφιακό χωρίς άλλες ιδιαιτερότητες. 
Ωστόσο είναι συχνές οι περιπτώσεις που σε παλαιές εγκαταστάσεις (παλαιές πολυκατοικίες) παρουσιάζονται προβλήματα εξασθενημένου σήματος ιδιαίτερα στους πρώτους ορόφους.
Η βλάβη στο σύστημα κεραίας λήψεως είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και αρκετά πολύπλοκο στη διάγνωση και αποκατάσταση του.
Επειδή το σύστημα της κεραίας μεταφέρει πληροφορίες σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, μία δυσλειτουργία της θα είχε σαν αποτέλεσμα την εξασθένηση τμημάτων του φάσματος και συνέπεια απώλεια κάποιων προγραμμάτων. 

Έτσι είναι σφάλμα να συμπεραίνουμε ότι βλέπουμε το ένα πρόγραμμα ενώ δεν βλέπουμε το άλλο άρα δεν φταίει η κεραία μου.
Είναι ανάγκη ο τεχνικός που καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα να το απομονώνει στα επιμέρους κομμάτια του συστήματος λήψης ώστε να είναι πιο γρήγορη και αξιόπιστη η επίλυση του.
Ο έλεγχος του συστήματος λήψεως(κεραία, ενισχυτής, και γραμμές μεταφοράς) μετριέται ως προς την ένταση αλλά και την ποιότητα με όργανα μετρήσεων όπως ο μετρητής έντασης πεδίου(field strength meter) και ο αναλυτής φάσματος (spectrum analyser).

ΚΕΡΑΙΑ ΛΗΨΕΩΣ: Είναι η αρχή και το τέλος ενός επιτυχημένου συστήματος λήψεως. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία κεραίες στην ίδια η και διαφορετική μπάντα συχνοτήτων αλλά και διαφορετική κατεύθυνση προσανατολισμού. Η κεραία λήψης είναι συνήθως υψηλής απολαβής που μετριέται σε ντεσιμπέλ(DB) που είναι λογαριθμική σύγκριση της στάθμης λήψεως της κεραίας

 Για μια σωστή λήψη η κεραία λήψεως πρέπει να επιλεγεί κατάλληλα και με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και να έχει σωστό προσανατολισμό με το κέντρο εκπομπής της περιοχής.
 ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ: Είναι το κατεξοχήν ενεργό στοιχείο του συστήματος και ο υπαίτιος για πολλές παρενέργειες. 
Ο ενισχυτής καλείται να ενισχύσει το σήμα λήψεως έτσι ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τις κατανομές, τις γραμμές μεταφοράς και τους τερματικούς διανομείς.
 Κύρια χαρακτηριστικά ενός ενισχυτή είναι η απολαβή η οποία μετριέται σε ντεσιμπέλ(DB), η μέγιστη στάθμη εξόδου που μετριέται σε dbμv και η στάθμη ενδοδιαμορφώσεων που μετριούνται σε ντεσιμπέλ 
 Βλάβες του ενισχυτή είναι η απώλεια ενίσχυσης, παραμόρφωση του σήματος 
 Η απώλεια σήματος μετριέται εύκολα με την χρήση πεδιομέτρου συγκρίνοντας τα σήματα εισόδου-  εξόδου.
 ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ: Είναι τα καλώδια μεταφοράς του σήματος και τα οποία είναι δύσκολο οπτικά να ελεγχθούν διότι διέρχονται από κρυφά σημεία των διαμερισμάτων.
Επίσης και η αντικατάσταση ελαττωματικού καλωδίου είναι ιδιαίτερα επίπονη.
Κύριο χαρακτηριστικό των γραμμών μεταφοράς είναι η εξασθένηση (attenuation) η οποία προσμετρείται
 σε ντεσιμπέλ ανά 100 μέτρα στην μεγαλύτερη συχνότητα πληροφορίας που μεταφέρουν. 
Η κατάσταση των καλωδίων ελέγχεται με πεδιόμετρο σχολαστικά σε όλο το φάσμα συχνοτήτων και τυχόν ανομοιομορφίες στο σήμα ή υπερβολική εξασθένηση σε υψηλές συχνότητες η ακόμα και διακοπή δηλώνει την άμεση αντικατάσταση τους.
Βλάβες στα καλώδια επέρχεται με την πάροδο του χρόνου καθώς φθείρεται το μονωτικό εξωτερικό στρώμα πού έχουν εισχωρώντας ευκολότερα η υγρασία η ακόμα φθείρεται και το διηλεκτρικό τους και χάνουν την σύνθετη αντίσταση που έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη εξασθένηση των σημάτων που μεταφέρουν.
 ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ: Είναι οι πρίζες στις οποίες φθάνει το σήμα από τις γραμμές μεταφοράς και φυσικά ο τελευταίος κρίκος πού συνδέει την κεραία μας με την συσκευή αναπαραγωγής (τηλεόραση).
Υπάρχουν δύο ειδών διανομών οι τερματικές και οι διέλευσης.